Семинари

Асоцијација организује семинаре, као и едукације свих оних који су укључени у послове семенарства. Својим члановима пружа информације о међународној регулативи, искуствима држава из окружења, као и о ставовима Европске Семенарске Асоцијације и Светске Семенарске Федерације.

Održani "5. Semenarski dani regiona"

13.11.2017

Семинар „Откуп пшенице на основу квалитета”

28.03.2016

Семенарска Асоцијација Србије и Групација за семенарство, Привредна Комора Србије организују семинар под називом „Откуп пшенице на основу квалитета”, који ће се одржати 01.04.2016. године у Привредној Комори Србије, Ресавска 13-15, Београд, сала II са почетком у 10:00. Програм 
Извештај


XLII Симпозијум пољопривредна техника

08.01.2016
Семенарска Асоцијације Србије и ове године учествује на XLII Симпозијуму пољопривредна техника. Програм

Семинар „Заштита интелектуалне својине у Републици Србији“

05.10.2015

Семенарска Асоцијација Србије организује Семинар под називом „Заштита интелектуалне својине у Републици Србији“ у Конгресном центру Мастер центра у Новом Саду, 30.10.2015. године са почетком у 10.00. Обзиром на актуелност тематике и високу компетентност предавача, очекујемо Ваше учешће на семинару и молимо Вас да пријаве шаљете на следећу адресу: office@semenarska.rs.

Предавачи:

1. „Заштита права оплемењивача биљних сорти у Р. Србији“, Јован Вујовић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Група за заштиту биљних сорти и биолошку сигурност

2. „Заштита права оплемењивача у пракси“, Гордана Лончар и Гордана Томић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Група за заштиту биљних сорти и биолошку сигурност

3. „Грађанско правна заштита интелектуалне својине – заштита права оплемењивача“, Александра Михаиловић, Завод за интелектуалну својину Републике Србије

4. „Сорта као чинилац производње“, Србислав Денчић, Институт за ратарство и повртарство, Нови Сад

5. „Заштита техничких решења патентом“, Наташа Миловановић, Завод за интелектуалну својину Републике Србије

6. „Значај употребе сертификованог семена“, Сандра Богдановић, Семенарска Асоцијације Србије

За учешће на поменутом семинару чланови Асоцијације не плаћају трошкове котизације, а остали учесници плаћају износ од 1.000,00.

Уплату извршити на број рачуна: Социете Генерале Србија а.д. 2750010221016824 04, са назнаком за кога се уплаћује котизација.


Семинар "Развојне могућности семенарства у Р. Србији"

18.05.2015

 У оквиру 82. Међународног Пољопривредног сајма у Конгресном центру Мастер, одржан је Семинар „Развојне могућности семенарства у Републици Србији“. Овај Семинар, са Важним темама, организовала је Семенарска Асоцијација Србије. Др Светлана Балешевић Тубић, Генерални секреатр је са г. Иваном Гросом председником Сената привреде Србије и г. Данилом Голубовићем државним секретаром у Министарству пољопривреде разматрала теме о потенцијалима семенске производње у Србији, информације везане за претприступне преговоре са ЕУ са акцентом на семе и садни материјал, Закон о семену и Правилнике о усаглашавању са законском регулативом ЕУ, могућности и значај Семенарске асоцијације Србије, као и подршку од стране Привредне коморе Србије и Министарства пољопривреде. Као гост овом изузетно важном семинару присуствовао је г. Manfred Weinhappel, представник Института за семе и садни материјал Аустријске агенције за здравље и безбедност хране (АГЕС), који је представио искуства Аустрије и функционисање система сертификације семена у Аустрији.


VIII научни скуп „Agroprocesing“ и XIX Научни скуп „Климатизација, грејање, хлађење и вентилација објеката у пољопривреди

23.01.2015

 ПЛАН РАДА СКУПА

VIII научни скуп „Agroprocesing“ и XIX Научни скуп „Климатизација, грејање, хлађење и вентилација објеката у пољопривреди, 30.01.2015. године (петак), Хотел Палисад, Златибор

09.00-09.20 Семенарство регионаСандра Богдановић, Семенарска Асоцијација Србије

09.20-09.40 Стање семенарства у Р. Србији – Владе Ђоковић, Министарство
пољопривреде и заштите животне средине, Управа за заштиту биља

09.40-10.00 Савремен третман семенаЗоран Томашев, Bayer CropScience

10.00-10.20 Проблематика дораде семена – Данка Дујовић, ПКБ Корпорација

10.20-10.50 Експлоатационо испитивање моторног уља Адецо схпд – Александар Кекић, ПИК Бечеј

10.50-11.10 Пауза

11.10-11.30 Проблематика узорковања и испитивања квалитета семена – Сања Механџић-Станишић, Пољоривредна Стручна Служба, Нови Сад

11.30-11.50 Расхлађивање зрна – Иван Павков, Пољопривредни факултет, Нови Сад

11.50-12.10 Биомаса као извор енергије у сушарама семенског кукуруза – Тодор Јанић, Пољопривредни факултет, Нови Сад

12.10-13.00 Панел дискусија – Разматрање побољшања квалитета дорађеног семена и рада дорадних центара


Семинар "Технологија гајења и складиштења стрних жита”

02.09.2014

Обавештавамо Вас да Привредна Комора Србије, Групација за семенарство и Семенарска Асоцијација Србије, организују Семинар под називом "Технологија гајења и складиштења стрних жита” који ће се одржати у Привредној Комори Србије, Ресавска 13-15, Београд, сала И, 15.09.2014. године, са почетком у 11часова.

Више...

Тема Семинара је веома важна за произвођаче стрних жита и складиштаре јер ће се разматрати проблеми и специфичности у производњи стрних жита и проблеми у складиштима. На семинару предавања ће одржати компетентни предавачи везано за патогене стрних жита у производњи, технологију гајења стрних жита, проблеме који настају услед неадекватне технологије гајења, складиштење и сушење стрних жита, заштите у складиштима и законску регулативу која регулише ову област.
Сматрамо да је наведени семинар веома значајан с обзиром на тематику, те да је значајно чути реч науке и струке по овом питању, како би сви учесници у ланцу, од њиве до трпезе, били упознати са проблематиком гајења и складиштења робе.


Семенарска Асоцијација Србије организује семинар под називом „Дорада – Третирање семена”, који ће се одржати 09.06.2014. године, са почетком у 10 часова, у просторијама фирме ПКБ Корпорација, Падинска Скела.

11.08.2014

Тематика семинара је веома важна с обзиром да у данашњим условима раста људске популације и све мање могућности повећања обрадиве површине, једини начин повећања производње хране је повећање приноса по јединици површине, што је могуће креирањем сорти високог потенцијала родности, усавршавањем технологија производње и дораде, као и једном свеобухватном заштитом од болести и штеточина.

Више...

Готово да је немогуће имати сигурну производњу семена без употребе средстава за заштиту семена, који у великом броју случајева могу значајно утицати на повећање приноса.  Семенарски сектор је веома озбиљан у свом задатку да обезбеди висок квалитет третираног семена које је безбедно за кориснике и околину, а које би истовремено произвођачима пружило одличну заштиту усева уз примену минималних количина хемијских средстава.   Да би се успоставио сигуран и ефикасан систем, када је у питању третирање семена, мора се водити рачуна о сваком моменту и сегменту од којег зависи квалитет и безбедност третмана.
Семенарски сектор је веома озбиљан у свом задатку да обезбеди висок квалитет третираног семена које је безбедно за кориснике и околину, а које би истовремено произвођачима пружило одличну заштиту усева уз примену минималних количина хемијских средстава.
Да би се успоставио сигуран и ефикасан систем, када је у питању третирање семена, мора се водити рачуна о сваком моменту и сегменту од којег зависи квалитет и безбедност третмана.


Семенарска Асоцијација Србије и Групација за семенарство при Привредној Комори Србије организује Семинар под називом "Проблеми и специфичности производње и складиштења семенске робе"

17.05.2013

Семенарска Асоцијација Србије и Групација за семенарство организују називом "Проблеми и специфичности производње и складиштења семенске робе" који ће се одржати 17.05.2013. године, са почетком у 11х, у сали 2 Привредне коморе Србије, Београд, Ресавска 13-15.

Више...

Тема Семинара је веома битна за Р. Србију јер ће се разматрати проблеми и специфичности складиштења семенског материјала.
У 2012. години били смо сведоци великих проблема који су настали због суше и неадекватних услова у складиштном простору. На семинару предавања ће одржати компетентни предавачи везано за узорковање семена из складишта, складиштење, сушење, заштите у складиштима и законску регулативу која регулише ову област.
Сматрамо да је наведени семинар веома значајан с обзиром на тематику, те да је то јединствена прилика да се чује глас семенарске јавности и да заједничким снагама допринесемо развоју и добром функционисању семенарског сектора Р. Србије, чиме ће допринети и ваше присуство семинару.
Сходно горе наведеном, сматрамо да ћете издвојити своје време и да ћемо 17.05.2013. године заједнички продискутовати о овој актуелној теми, односно проблемима у складиштним просторима.

Детаљан програм Семинара добићете у другом обавештењу.
Молимо вас да своје пријаве за учешће пошаљете до 07.05.2013 године на е-маил адресу office@semenarska.rs.

Извештај


С поштовањем
Генерални секретар
Др Светлана Балешевић-ТубићCopyright by semenarska.rs © All rights reserved. Developed by inter-coder.com