Актуелности

представља асоцијацију фирми које се баве производњом семена, његовом дорадом и трговином као и пружањем услуга у пољопривреди, а чији је заједнички интерес добро организована семенарска индустрија Републике Србије.

The Bridge from Breeders to Farmers

28.09.2020
Članak objavljen u European Seed

Intervju dr Svetlana Balešević-Tubić

18.02.2020

Obaveštavamo

09.05.2018
Obaveštavamo svoje članove da će, Semenarska Asocijacija Srbije, u periodu od 04 do 06.06.2018. godine, organizovati stručnu posetu Rumuniji. Za sve dodatne informacije molimo da nam se obratite putem telefona ili office@semenarska.rs.

LAST CALL: Registration for 2nd Training Course Advancements in plant breeding, trial design and analysis

05.04.2018

There are few places left for 2nd Training Course Advancements in plant breeding, trial design and analysis. The course, that will be held at Institute of Field and Vegetable Crops Novi Sad, Serbia, on May 29-31, 2018, is aimed at professionals who are involved in plant breeding and germplasm improvement. It is an opportunity for breeders to expand their knowledge on new strategies and technologies that are applied in breeding programs, as well as R software and its use in plant breeding. You could find more info at http://www.ifvcns.rs/advancements-in-plant-breeding-trial-design-and-analysis-2018/

PBA_IFVCNS_2018.pdf
Program_PBA_2018.pdf


Linkovi Poljoprivrednih emisija u kojima je učestvovala Asocijacija i lobirala za semenarski sektor

22.03.2018

„Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“

16.12.2017
Semenarska Asocijacija Srbije je prisustvovala ceremoniji svečanog otvaranja tvining projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“

Link

Semenarska Asocijacija Srbije

13.11.2017

Semenarska Asocijacija Srbije u saradnji sa Grupacijom za semenarstvo, Privredna Komora Srbije održala Oktugli sto "Tretiranje semena"

08.06.2017

Izveštaj sa Okruglog stola Tretiranje semena

 

 

U organizaciji Semenarske Asocijacije Srbije i Grupacije za semenarstvo, Privredne Komore Srbije, dana 07.06.2017. godine, održan je Okrugli sto Tretiranje semena“. Okruglom stolu su pored predstavnika semenskih kompanija, asocijacija pčelara, asocijacija proizvođača, predstavnika proizvođača sredstava za tretiranje semena i zaštitu bilja, prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine odnosno Uprave za zaštitu bilja.

Више...

Skup je pozdravila, dr Svetlana Balešević-Tubić, Generalni sekretar Semenarske Asocijacije Srbije, naglasivši značaj tretiranja semena, kao i zabrane upotrebe sredstava za tretiranje semena na bazi neonikotinoida, kako u Republici Srbiji, tako i na nivou Evropske unije. Isto tako, istakla je neophodnost uređenja ovog segmenta semenarskog sektora zbog svih zainteresovanih strana, kako semenskih kompanija, tako i proizvođača zaštitnih sredstava, poljoprivrednih proizvođača i pčelara. Posebno je istakla da je semenarski sektor veoma ozbiljan u svom zadatku da obezbedi visok kvalitet tretiranog semena koje je bezbedno za korisnike i okolinu, a koje bi istovremeno proizvođačima pružilo odličnu zaštitu useva, uz primenu minimalnih količina hemijskih sredstava.

Skup je pozdravio i Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS koji je informisao sve prisutne o osnivanju Pravno-političkog odeljenja koje, pored stručnih službi udruženja, priprema kvartalnu analizu propisa koju dostavlja Vladi Republike Srbije, kao i sve inicijative koje se dostavljaju nadležnim dražavnim organima. Posebno je naglasio i informisao prisutne o formiranju Stalne radne grupe za saradnju Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, kroz čiji rad će se razmatrati predložene inicijative od strane privrednika.

Predavači iz redova struke bili su Zoran Tomašev iz kompanije Bayer i Miroslav Ivanović iz kompanije Syngenta. Predavači su informisali prisutne o posledicama zabrane upotrebe sredstava za tretiranje semena na bazi neonikotinoida. Posebno je naglašeno da se zabranom upotrebe datih sredstava otvorila mogućnost “sivog” tržišta odnosno ilegalnog uvoza tih sredstava iz Turske i Ukrajine, kao i njihova nekontrolisana i nestručna upotreba na nebezbedan način. Pri ovakvom nestručnom korišćenju sredstava za tretiranje semena, u opasnost se dovode ne samo neposredni korisnici već i životna sredina, pa i pčele, što mora biti odgovornost šire društvene zajednice. Sve ove pojave na kraju rezultiraju manjim prinosima na njivama, većem napadu bolesti i štetočina u usevu, kao i većim brojem tretmana pesticidima tokom vegetacije.

Zbog svega iznetog, predavači su naglasili, da se tretiranje semena mora sprovoditi isključivo u profesionalno opremljenim doradnim centrima, sa savremenom opremom i obučenim kadrovima, uz primenu najsavremenijih tehnologija za tretiranje semena, upisanim u Registar dorađivača semena, uz najstrožije kontrole.

Predstavnici pčelara su naglasili da je u Srbiji dolazilo, u određenim godinama, do pomora pčela, ali isto tako, nije izvršena detaljna analiza koja bi pokazala, relevantne podatke, o uzroku ove pojave. Istaknuto je da Srbija nema dovoljno opremljene laboratorije koje bi mogle da izvrše precizne analize u ove svrhe. Isto tako, u Srbiji nikada nije sproveden detaljan monitoring stanja semenskih useva i pčelinjih društava.

Na ovom Okruglom stolu otvorena su sva pomenuta pitanja i mnogu izazovi koje će Semenarska Asocijacija Srbije i Privredna Komora Srbije pokušati da reše u saradnji sa resornim Ministarstvom.


Semenarska Asocijscija Srbije potpisala MoU sa TSUAB

01.03.2017
Na sastanku, koji je organizovala TSUAB (Turska Semenarska Asocijacija), 20.02.2017. godine u Hotelu Crowne Plaza, Semenarska Asocijacija Srbije je potpisala MoU (Memorandum o saradnji) sa ovom Turskom asocijacijom. Ovaj Memorandum o saradnji će umnogome olakšati posao, članovima Semenarske Asocijacije Srbije, u mogućoj budućoj saradnji sa kompanijama u Turskoj.


Održan Jubilej 15 godina postojanja Semenarske Asocijacije Srbije

28.12.2016


 

 


Copyright by semenarska.rs © All rights reserved. Developed by inter-coder.com